Tři Studně - hlavní strana


Dnes je sobota 27. července
Svátek má Věroslav. Gratulujeme!








Zde zadejte Váš e-mail



Hotel U Loubů
Atelier Halva

Obchodní centrum Libušín

Dietní krabičky - zdravé hubnutí




ADMINISTRAČNÍ SEKCE

Linka důvěry STŘED
ŠTVANCI
  Hlavní strana ZÁKLADNÍ INFORMACE

ZÁKLADNÍ INFORMACE

TŘI STUDNĚ

SOUČASNOST OBCE

Obec Tři Studně patří do nově vzniklého kraje Vysočina, bývalého okresu Žďár nad Sázavou. Spadá do mikroregionu Novoměstsko. Leží v CHKO Žďárské vrchy.
Je vzdálená asi 12km od Žďáru nad Sázavou a 8 km od Nového Města na Moravě.
Při cestě na Tři Studně je nutné překonat poměrně vysoké převýšení, protože obec se nachází v nadmořské výšce asi 723 m nad mořskou hladinou. Tato nadmořská výška určuje drsnější ráz okolní krajiny a řadí tuto vesnici mezi vesnice horské. Podnebí je zde chladnější s nižší průměrnou teplotou. Rozloha obce Tři Studně je 442,71 ha. Obec má nyní 103 obyvatel (stav k 1.1.2014).

Počet obyvatel: 99 (1.1.2013)

Nadmořská výška: 723 m.n.m.

Kraj: Vysočina

Okres: Žďár nad Sázavou

Mikroregion: Novoměstsko (více o mikroregionu Novoměstsko)

KULTURA

Přestože Tři Studně patří počtem obyvatel mezi obce menší, se mohou pochlubit velkým množstvím pořádaných kulturních akcí. Na jaře je to mimo jiné od roku 1993 obnovená tradice Otvírání studánek, v létě oslava výročí založení nejmenšího náměstí na světě, v zimě vánoční troubení koled, závody psích spřežení a mnoho mnoho dalších.

Nejbližší kulturní akce si můžete prohlédnout v sekci KULTURA A SPORT

HISTORIE SPORTOVÁNÍ V OBCI

Sportem číslo jedna je na Třech Studních bezpochyby pohyb zasněženou krajinou, tedy lyžování. Tento druh sportu již před 2. světovou válkou proslavili třístudenští rodáci a to zejména Vít Fousek, Vlastimil - což byl můj dědeček, který se zůčastnil závodů v roce 1947 v Chamonix, Ladislav a František Loubovi, nesmíme ale také zapomenout na Josefa Fouska.
Poválečné období reprezentovala jména Jan Loub, Jan a František Brabec, Zdeňka Loubová. Tito závodníci opět šířili lyžařskou slávu obce a s úspěchem začali závodit na lyžích v Novém Městě i v republice. Jan Loub - tehdy student gymnázia - byl již v roce 1949 - 1950 Mistrem ČSR v běhu na lyžích dorostu.
Ani v této době však lyžování nestrádá a to zejména díky Milošovi a Tomášovi Kroupovým, kteří dosahují špičkových umístění na mistrovství ČR. Do dnešní doby získal sportovní klub téměř 80 medailí z mistrovství ČSSR a ČSFR, nyní ČR.

CO MOŽNÁ NEVÍTE

  • na jižním okraji obce je rybník Sýkovec, nejvýše položený rybník na Žďárských vrších (725 metrů nad mořem). Svou rozlohou se řadí na druhé místo mezi rybníky novoměstska (za Medlovem). Rybník Sýkovec vznikl někdy mezi lety 1587-1646, je tedy starší než samotná obec Tři Studně.
  • přímo na březích Sýkovce napsal básník Miloslav Bureš "Otvírání Studánek".
  • Burešovy verše později zhudebnil Bohuslav Martinů, který pobýval na Třech Studních u rodiny Kaprálových v letech 1938.
  • na Tři Studně jezdíval hudební skladatel Václav Kaprál s dcerou Vítězslavou - známá skladatelka a dirigentka, kteří počátkem třicátých let využili pohonstinství hotelu "U Loubů" a v roce 1933 si mezi prvními postavili na Třech Studních chatu.





Poslední úprava : Bc. Jiří Halva - administrátor dne 12. 01. 2013, 22:50

kontakt: tristudne@halva.org